Newlands School

London

“Wright & Wright’s Newlands School in Peckham restored my faith in British Architecture”  - Rory Olycato, The Architect’s Journal

Description

A school in Southwark for 70 students with Social, Emotional and Behavioural Difficulties.

Legible circulation was a fundamental aspect of the design, allowing pupils and staff to orientate themselves with ease. The ground floor is organised around one long, central ‘street’ that runs from the entrance to the rear gardens. Designed as a double-height, top-lit hall, the ‘street’ provides access to all principal areas and circulation. At first floor level teaching spaces are arranged around the central courtyard.

The design permits maximum engagement with the outdoor spaces and particularly so with the central amphitheatre that exploits the three metre slope across the site and engages with the Performing Arts Studio which is placed at the heart of the plan.

Related Articles